Manage PermissionsManage Permissions

PEMILIK ASHTURI SUPPLIES & SERVICES DIDENDA ATAS KESALAHAN DI BAWAH UNDANG-UNDANG TAP

Khamis, 17hb Januari 2019 – Tabung Amanah Pekerja (TAP) dengan kerjasama Pejabat Peguam Negara telah membuat pendakwaan ke atas Syarikat Ashturi Supplies & Services kerana gagal membayar caruman pekerja di bawah Bab 26 Akta Amanah Pekerja (Penggal 167) dan Bab 29 Perintah Amanah Pencen Caruman Tambahan, 2009. Sebutan kes telah diadakan di Mahkamah Majistret Bandar Seri Begawan pada hari Khamis, 11 Jamadilawal 1440 bersamaan 17 Januari 2019.

Kes berkenaan telah dijalankan oleh Pegawai Pendakwa TAP iaitu Dayang Nurul Siti Diyana binti Abdullah bersama Timbalan Pendakwaraya, Dayang Amiriah Binti Haji Ali daripada Pejabat Peguam Negara.

Sementara syarikat tersebut yang diwakili oleh pemiliknya telah mengaku bersalah ke atas pertuduhan kerana tidak membuat pembayaran caruman TAP dan SCP. Sehubungan dengan itu, Mahkamah Majistret, Bandar Seri Begawan telah menjatuhi hukuman denda ke atas pemilik syarikat tersebut sebanyak $6,000 dan diperintahkan membayar denda tersebut sebelum 29 Jun 2019 dan jika gagal akan dikenakan hukuman penjara selama 2 bulan. Selain daripada itu, pemilik syarikat tersebut juga diperintahkan untuk membayar kesemua jumlah caruman TAP dan SCP yang perlu dibayar tersebut serta dividen kepada TAP sebelum 29 Jun 2019.

Di bawah Bab 26 Akta Amanah Pekerja (Penggal 167) dan Bab 29 Perintah Amanah Pencen Caruman Tambahan, 2009, jika sabit kesalahan, majikan boleh dikenakan denda tidak melebihi $3,000.00 bagi kesalahan pertama dan denda tidak melebihi $10,000.00 bagi kesalahan kedua dan selanjutnya.  

Dalam hal ini, bagi memastikan kesejahteraan ahli TAP sentiasa terpelihara dan ingin diperingatkan kepada majikan untuk sentiasa memastikan mereka membuat pembayaran caruman TAP dan SCP pekerja mereka sebelum 15hb pada bulan berikutnya bagi mengelakkan caj lewat pembayaran.

Pada masa yang sama, jika ada pekerja yang belum didaftarkan ke TAP atau tidak dibayarkan caruman TAP dan SCP, adalah dinasihatkan untuk membuat aduan ke Pusat Panggilan TAP di talian 2382800 semasa waktu bekerja, melalui emel di ask@tap.com.bn ataupun dengan mengunjungi mana-mana kaunter TAP dengan membawa dokumen-dokumen yang berkaitan.

Attachments